Folkets Hus diskriminerar funktionshindrade?

Min syster och jag tänkte gå på bio på Folkets Hus i Trollhättan igår och se Ant-Man. Trots 47 av 66 platser lediga fick vi ändå inte se filmen. Vi hade, enligt biografen, inte tillräckligt bra framförhållning.

Min fråga till er: Hur tidigt brukar ni bestämma er när ni ska gå på bio? En timme innan? En dag innan? En vecka innan? Vi brukar bestämma så nära besöket som möjligt. Min syster är funktionsnedsatt och har begränsat med ork. Det gör att vi får hitta på saker de dagar som hon faktiskt orkar.

no_wheelchairsVi har pratat om att gå och se filmen i någon vecka och tog igår förmiddag beslutet att orken fanns. Då började den jobbiga biten. Boka biljetter. Folkets Hus tillåter nämligen inte att rullstolsplatserna bokas online utan endast via deras reception. Detta eftersom det görs en specialare under bokningen och två platser bokas på Folkets Hus själva. (Det är nämligen tre stolar som fysiskt monteras bort för att göra plats åt en rullstol.)

När jag ringde till receptionen möttes jag av meddelandet att receptionen inte kunde svara på grund av att de har insläpp till en biofilm just då. Att de har insläpp vid 15 när första filmen för dagen börjar 18 kändes lite suspekt. Jag promenerade dit och upptäckte att receptionen är stängd pga sommartider. Istället för klockan 10 öppnar den klockan 16.

När de väl öppnat fick jag beskedet att det redan finns en bokning på platsen. Dock ej för rullstol. Vi fick helt enkelt inte gå igår utan får i så fall vänta till tidigast fredag. (Då den går nästa gång.)

Jag gör en anmälan till diskrimineringsombudsmannen nu. Att endast kunna boka biljett under 5 timmar per dag när alla andra kan boka 24 timmar om dygnet och att ha en rullstolsplats som kan bokas av folk utan behov är inte okej. Inte någonstans!

 • Gittan

  Något av det värsta jag hört idag Erik. Hoppas verkligen att ni får en offentlig ursäkt från berörda samt som ett litet plåster en hel hög med biobiljetter. Hoppas din syster har ork att se filmen nästa gång den visas. Kram Kram.

 • Lars-Göran Waden

  Klockrent att du skickade in en anmälan till DO om detta. Var noga med att poängtera att många platser ju var tomma, att det inte kan vara så svårt och ta så lång tid att ta bort några stolar och att biljettbokningen förstås ska vara lika för alla. Det är inte bara diskriminering att ni förväntas boka med lång framförhållning, det är ännu värre att alla kan boka biljetter online men inte ni. Jag har själv lämnat in tre anmälningar till DO och hoppas att de driver någon eller några vidare under hösten.

  http://nyheter24.se/debatt/802542-almedalen-ar-oppen-for-alla-inte-for-mig

 • Birger

  SF bio är anmäld tidigare, när det gäller onlinebokningen, men det är bra det görs fler försök.