Ett öppet brev till min hyresvärd

Hej Eidar!

Jag har bott hos er en bra bit över fem år nu. Först i ett utav höghusen på Kronogården och sedan april förra året på Humlan. Jag har trivts bra i lägenheterna, men det är några saker som jag känner inte riktigt fungerar.

När jag flyttade in i min nuvarande lägenhet nämndes det ingenting om att den skulle energieffektiviseras. Jag tycker det är dåligt att jag inte fick information om det då, men det kan jag leva med. Jag är absolut för att spara energi! Problemet är hur det här har utförts och hur resultatet blev.

Största problemet efter ombyggnationen är att jag får sitta med halsduk inomhus. Sedan snart ett år tillbaka kommer min inluft från ett hål rätt igenom väggen. Inget filter, inget sätt att stänga. Jag kan se rätt ut!

Någon vecka efter att den nya ventilen hade monterats sade jag till att det drog väldigt kallt i lägenheten. Svaret jag fick var att ventilationen i lägenheten skulle kalibreras och att det skulle bli mycket bättre när det var gjort. Så här en bra tid senare kan jag konstatera att det var en lögn…

Jag var på bovärdskontoret för någon månad sedan och berättade igen hur jag hade det. De skickade en reperatör till mig som inte ens tittade in i hålet utan sa att det ska vara sådär annars blir det problem med radon i lägenheten. Jag behöver alltså ha ett hål rätt ut för att det inte ska bli radon i lägenheten. Trevligt…

Jag lever just nu med igentejpade inluftventiler som delvis skyddar mot draget. Med andra ord har jag bara utluft i lägenheten vilket gör att luftkvaliteten inte är den bästa…

Det andra som är gjort i lägenheten är att det numera är individuell mätning av el och vatten. Man ska även kunna se sin förbrukning via en webbsida som ni tillhandahåller. Suveränt tycker jag! Synd bara att de köpt in ett så obskyrt system vilket kräver att man kör Silverlight. Ett plugin till webbläsaren som inte jag kan köra eftersom jag inte använder Windows. Det finns utmärkta webbstandarder som inte kräver något extra, varför inte använda dem?

Detta tvingas jag betala en licenskostnad för. I min värld behöver jag beställa en tjänst eller acceptera ett avtal för att tvingas betala för något, men tydligen inte i er värld.

kostad 2013Sen att det kostar över 60 kr per månad för administrationen när det mesta numera verkar ske automatiskt förstår jag inte heller. Hur kan man komma upp i den summan?!

I väntan på att slutbesiktningen ska ske (som skulle skett den 20 juni) letar jag för fullt efter en ny lägenhet eftersom min kropp har tagit rejält stryk av det konstanta draget.

En kopia på det här brevet har skickats till Hyresgästföreningen och även publicerats öppet på http://tapiren.se/2012/12/19/ett-brev-till-min-hyresvard/


Erik Fredriksen
Humlevägen 10, Trollhättan