Skapa en PGP-nyckel (Windows)

I den här guiden kommer jag att visa hur man skapar en PGP-nyckel i Windows 7. Det borde vara ungefär likadant i alla Windows-versioner.

0. Installera nödvändig programvara

Programvaran vi kommer använda är Gpg4win vilket innefattar ett gäng med program. Du kan ladda ner den på gpg4win.org.

Under installationen kan du välja att installera Kleopatra, GPA och GpgEx.

Installationsalternativ 1. Generera din nyckel

När du startar GPA första gången kommer den att fråga om du vill generera en nyckel. Svara nej här. Innan vi skapar nyckeln ska vi fixa till lite inställningar.

I menyn, gå till ”Edit” -> ”Preferences” och fyll i följande:

  • Use advanced mode
  • Show advanced options
  • Default keyserver: hpk://pgp.mit.edu
  • Auto key locate: Local, Keyserver

Inställningar

Sådärja! Nu ska vi generera nyckeln. i menyn, gå till ”Keys” -> ”New key”.

Här ska du välja att ha en nyckel storlek på 3072 bitar och med algoritmen RSA. Fyll även i hela ditt namn (för- och efternamn) och mejl. Kommentarfältet kan du lämna tomt. Se till att utgångsdatumet på nyckeln ligger ungefär ett år framåt i tiden. Att inte behöva förlänga giltigheten på sin nyckel lite då och då ser jag som en rejäl säkerhetsbrist.

 

Nu kommer vi till ett av de viktigaste stegen. Lösenordet! Här får du verkligen tänka till, för hela din nät-identitet kommer ligga i det här lösenordet. Kom på ett bra lösenord på runt 14 tecken som du inte använder någon annanstans! Gör någon konstig ramsa med ord, siffror och gärna något specialtecken om du kan.

Din nyckel kommer nu att skapas, vilket kan ta ett tag. Sträck på benen och öppna ett fönster medan du väntar. (Ej obligatorist steg. ;)

2. Sprida den publika nyckeln

Din nyckel är rätt så oanvändbar ifall ingen har din publika nyckel. Ett lätt och snabbt sätt att sprida den på är att skicka upp den till de nyckelservrar som finns runt om i världen. GPA har inbyggt stöd för detta.

Lista med privata nycklar

Markera din nyckel i lista över nycklar och i menyn gå till ”Server” -> ”Send keys”. Programmet kommer då fråga ifall du vill ladda upp din nyckel. Svara ja på den frågan.

Synka nyckel

Går allting vägen laddas din publika nyckel upp till nyckelnservern och är tillgängliga för alla som vill kontakta dig. Vill du vara säker på att den laddades upp kan du söka rätt på den i MIT:s nyckelserver.

3. Avslutning

Grattis! Nu har du en PGP-nyckel! Nästa steg är att börja använda den till något vettigt. Spana gärna in mina guider för att kryptera och signera dina mejl.