Konfigurera din mejlklient för PGP (Thunderbird med Enigmail)

Att komma igång med att skicka krypterade mejl genom Thunderbird är lätt! Du bör redan ha en PGP-nyckel skapad. Om du inte har det finns här en guide för Linux eller Windows.

0. Installera nödvändig programvara

Mejlklienten som används i den här guiden är Mozilla Thunderbird.

Enigmail laddas ner genom Thunderbird en bit in i guiden.

1. Börja konfigurera mejlklienten

När du startar Thunderbird för första gången måste du konfigurera den att använda ditt mejlkonto. Har du tur kan Thunderbird fixa de flesta inställningarna, annars får du trixa lite själv.

2. Konfiguera för PGP

Vi börjar med att installera Enigmail som kommer att ge oss möjligheten att kryptera mejl. Öppna menyn Tools och gå in på Addons. Sök på Enigmail och installera. Du kommer behöva starta om Thunderbird för att slutföra installationen.

Nu har du fått en ny menyn som heter ”OpenPGP”. Gå in och den och välj ”Setup Wizard”. Dessa val bör du göra:

  • Ja, du vill signera alla dina mejl.
  • Nej, kryptera inte alla utgående mejl.
  • Ja, till att ändra inställningar för att för att göra OpenPGP mer pålitlig.

Har du gått igenom mina tidigare guider har du redan skapat en privat nyckel. Den väljer du också här i den här inställningsguiden.

3. Skicka ett signerat mejl

Som standard kommer nu Thunderbird vara inställd på att signera alla mejl du skriver. Detta kan du se under menyn ”OpenPGP” där ”Sign Message” bör vara markerat. Så fort du trycker på ”Send” kommer mejlet att signeras med din privata nyckel och sen skickas iväg.

4. Skicka ett krypterat mejl

Att skicka ett krypterat mejl är snäppet krånligare. Du måste nämligen ha den publika nyckeln för den som du ska skicka mejlet till. Antingen får du nyckeln direkt från personen du ska skicka till eller också kan du hitta den i en nyckelserver.

Vill du direkt genom Enigmail importera från en nyckelserver kan du i OpenPGP-menyn gå till ”Key Management”. Här listas alla nycklar som du redan har lokalt på datorn. Går du vidare i menyn ”Keyserver” -> ”Search for keys” kan du söka efter den mejl som du vill skicka mejl till. Hittar du en nyckel genom sökningen är det bara att markera och välja OK för att importera.

När du nu skriver ditt mejl ska du se till att ”Encrypt message” och ”Sign message” är markerat i ”OpenPGP”-menyn. När du skickar mejlet kommer mejlet att krypteras med mottagarens nyckel.

Lycka till!