Katastrofal praktikplats

I juli hade jag oturen att hamna på en praktikplats som inte var seriös. Dum som jag är sade jag inte stopp utan lät allting gå på tok för långt…

TH Energiteknik, en firma som jobbar med energiteknik så som energideklarationer, ville träffa mig för en intervju innan jag skulle börja. När jag väl var där var det väldigt likt en jobbintervju. De var jättenöjda med den kunskapen jag visade och jag kände att här har jag snart ett jobb.

Jag presenterades för en tjej som jobbade där som skulle hjälpa mig komma igång. Hon visade mig hur deras mappsystem med kunder var uppbyggt och även hur ekonomisystemet fungerade. Jag fick även en lathund med vilka rutiner som gällde på företaget.

Tre dagar senare slutade den här tjejen på företaget då hon fått ett annat jobb. Istället blev det jag som fick ta över hennes uppgifter. Helt plötsligt hade jag ett eget kontor, egen telefon och tillgång till alla it-relaterade resurser och företaget ekonomiprogram.

Min tanke då var att ”visst, det här kör jag ett litet tag”. Klarade jag av uppgifterna var ju en anställning så gott som klar.

Eftersom jag inte fick lön för att jobba utan bara ”Utvecklingsersättning” från Försäkringskassan på 135 kr per dag, så räknar man lite snabbt hade jag en timlön på lite mindre än 17 kronor per timme. Det säger sig själv att man inte kan leva på bara det, så jag tackade ja till alla extrapass som personlig assistent jag kunde få. Detta var inga problem för chefen på praktiken att jag ibland inte kunde vara på plats.

Efter ett tag blev det mer och mer ansvar för mig på praktiken. Jag skulle ta emot samtalen in till företaget, ta hand om inkommande fakturor, fakturera kunder, förebereda löner och se till att besiktningsmännen hade alla papper de behövde när de gjorde energideklarationer. Vissa dagar lämnades jag ensam på kontoret och skulle se till att telefonen var bemannad.

Jag utvecklade även ett system till dem för att kunna ta emot nya beställningar från privatpersoner och mäklare direkt via hemsidan. Företaget använder det systemet idag.

Jag pratade med min handläggare på Arbetsförmedlingen om att det var rätt så mycket för mig att göra. Hon tyckte att det lät som att jag jobbade och inte hade praktik och ville komma och göra en inspektion. Dum som jag är pratade jag henne ur detta eftersom jag kände att det skulle vara som att jag skvallrat på företaget och inte var pålitlig. Jag ville fortfarande ha det där jobbet…
Det här är den bästa handläggaren jag haft!

Ett tag efter detta blev jag kallad till möte med chefen och min handledare på företaget. De var inte nöjda att jag varit borta så mycket som personlig assistent och gav mig ett val. Kan jag inte ge 100% så får jag gå. De sa att det var folk innan mig som bara fått packa ihop sina saker och gå. Hur svarar man egentligen på något sådant? Jag sa att jag skulle göra mitt bästa och gick tillbaka till att jobba. Jag trodde verkligen att jag skulle få fast anställning snart.

Efter några dagar när jag kom hem på kvällen hade jag rejält ont i bröstet. Jag hade haft det förut och läkarna har kommit fram till att det är när jag blir rejält stressad. Under natten vaknade jag av att jag grät. Jag stannade hemma dagen därpå och gick sen till vårdcentralen.

Jag blev sjukskriven i två veckor pga stressreaktion och praktiken avbröts direkt. Jag blev förflyttad från ”Jobb- och utvecklingsgarantin” till ”Arbetslivsinriktad rehabilitering” där jag är nu. Jag har fått gå tillbaka till en gammal praktikplats som jag trivdes på och arbetstränar nu 25-50%.

Jag har numera nästan inga sidoprojekt och jag försöker verkligen att ta det lugnt när jag är hemma. Det hugger fortfarande i bröstet på mig då och då och gråtattackerna dyker upp de också. Men nu känner jag ändå att det går åt rätt håll!

Under den tiden jag var på företaget fanns det en annan praktikant där. Jag vet att han var ute och gjorde besiktningar på hus när de ”riktiga” anställda hade dåligt med tid. Nu i efterhand har jag fått känslan av att företaget hade satt i system att använda praktikanter som billig arbetskraft.

Det finns en fortsättning: Katastrofal praktikplats (forts.)

Jobb- och utvecklingsgarantin

 • Andreas Kettelhoit

  Roligt att höra att du repar dig Tappe

  Jag tycker det är skrämmande att AF inte tar i med hårdhandskarna mot de företag som gör på det här sättet. En praktik är ju faktiskt inte ett jobb

 • Anna

  Problemet i det hela var ju att den här personen inte ville att AF-handläggaren skulle komma på inspektion. Som jag det gjorde AF inget fel – de ville ju till och med komma och inspektera. Felet låg hos företaget och hos praktikanten. Om man jobbar som praktikant så måste man ha god kommunikation med AF och absolut absolut INTE göra någonting för att hindra kontakt mellan AF och företaget. Då gräver man sin egen grav. Det finns många ärliga företag där ute, där en praktikant är en praktikant, men det finns också sviniga företag. Jag har själv jobbat på ett företag som utnyttjade inhyrd personal – vad sägs om att de beställde en ekonomiassistent från adecco till assistentlön och satte henne att jobba som ekonomichef på uppgifter hon inte var kvalificerad för?

  Praktikplatser är som ett lotto. Det bästa är att hålla god och nära kontakt med AF och uppmuntra kontakt mellan AF och företaget. Om det känns jobbigt att ifrågasätta varför företaget ger dig mer och mer ansvar – prata med AF. Det är egentligen deras jobb att reda ut vad praktikplatsen ska innebära, inte ditt.

 • Du är inte dum. Systemet bygger ju på er yngres tro att ni får jobb, meriter och en chans till en juste framtid. Så vad du än gör så tro inte att du gjort fel. Företagare är ofta skickliga på att utnyttja politiska beslut gällande pratktik mm. Sådana här typer av arbetslöshetsåtgärder, har nog funnits hela tiden byter bara namn
  kram

 • Låter som fas3….

  Jag hoppas du sett att Penilla jobbat på att få bort problemen med fas 3.

  BTW, ditt namn ligger kvar längst ned på Energitekniks formulär. Tag en snabb skärmdump och skicka sedan ett kravbrev för det jobbet. Eftersom du inte var anställd, så har de inte äganderätten till din produkt. Antingen så får de betala dig, eller så får de sluta använda den.

  • Erik

   Hej Lars!

   Tro’t eller ej, men jag är faktiskt bara inne i fas 1. Eller, jag tror det i alla fall. Bytt program och handläggare hit och dit senaste året, så jag har inte riktig koll längre. Har inte kommit till trean än iaf. Det är jag helt säker på!

   Jag har börjat skissa på ett sådant brev. Har några vänner som läser juridik som jag hoppas kommer att hjälpa mig innan jag skickar iväg det. :)

 • Inger

  Du är tyvärr inte ensam om att hamna i denna situation. Min son hade praktik på ett dataföretag och jobbade på samma sätt som dig. Han var oxå säker på att jobbet på sikt var hans. Han gjorde en helt ny hemsida till företaget som blev mycket uppskattat. Då tjänsten så småningom blev utlyst trodde han att det bara rörde sig om att företaget lagenligt lyste ut tjänsten, men att den var ”vikt” till honom. Givetvis lämnade han in en formell ansökan eftersom han oxå ville att allt gick rätt till. Dagen efter han länmade in sin ansökan kom personalchefen leende in till honom med hans ansökan i handen.
  ”Yes” tänkte sonen. Men icke. ”Vem fa…. tror du att du är, praktikantjä….” var orden han hörde samtidigt som hans papper slängdes på golver framför honom. ”tack för den här tiden, du kan gå hen nu” sa han och log.
  Undrar om leendet fastnade då min som stämde företaget för att dom inte brydde sig om fakturan han skickade. Han vann till slut och fick mycket mer pengar än vad han från början hade fakturerat. Lycka till vidare och ge aldrig upp. Kram till dig!

 • susanna svensson

  Länken till det här inlägget kommer att spridas på fejjan bla i en grupp som heter dessa företag ytnyttjar gratis arbetskraft

 • OJ! Känner igen det där! Jag satt själv på Riksbyggen i Fas1 eller2 och fixade EU-energideklarationer ! Och tog hand om receptionen när de andra var borta. Fick i alla fall lön för de timmarna! (Jobbat som receptionist i 5 år)