Katastrofal praktikplats

I juli hade jag oturen att hamna på en praktikplats som inte var seriös. Dum som jag är sade jag inte stopp utan lät allting gå på tok för långt…

TH Energiteknik, en firma som jobbar med energiteknik så som energideklarationer, ville träffa mig för en intervju innan jag skulle börja. När jag väl var där var det väldigt likt en jobbintervju. De var jättenöjda med den kunskapen jag visade och jag kände att här har jag snart ett jobb.

Jag presenterades för en tjej som jobbade där som skulle hjälpa mig komma igång. Hon visade mig hur deras mappsystem med kunder var uppbyggt och även hur ekonomisystemet fungerade. Jag fick även en lathund med vilka rutiner som gällde på företaget.

Tre dagar senare slutade den här tjejen på företaget då hon fått ett annat jobb. Istället blev det jag som fick ta över hennes uppgifter. Helt plötsligt hade jag ett eget kontor, egen telefon och tillgång till alla it-relaterade resurser och företaget ekonomiprogram.

Min tanke då var att ”visst, det här kör jag ett litet tag”. Klarade jag av uppgifterna var ju en anställning så gott som klar.

Eftersom jag inte fick lön för att jobba utan bara ”Utvecklingsersättning” från Försäkringskassan på 135 kr per dag, så räknar man lite snabbt hade jag en timlön på lite mindre än 17 kronor per timme. Det säger sig själv att man inte kan leva på bara det, så jag tackade ja till alla extrapass som personlig assistent jag kunde få. Detta var inga problem för chefen på praktiken att jag ibland inte kunde vara på plats.

Efter ett tag blev det mer och mer ansvar för mig på praktiken. Jag skulle ta emot samtalen in till företaget, ta hand om inkommande fakturor, fakturera kunder, förebereda löner och se till att besiktningsmännen hade alla papper de behövde när de gjorde energideklarationer. Vissa dagar lämnades jag ensam på kontoret och skulle se till att telefonen var bemannad.

Jag utvecklade även ett system till dem för att kunna ta emot nya beställningar från privatpersoner och mäklare direkt via hemsidan. Företaget använder det systemet idag.

Jag pratade med min handläggare på Arbetsförmedlingen om att det var rätt så mycket för mig att göra. Hon tyckte att det lät som att jag jobbade och inte hade praktik och ville komma och göra en inspektion. Dum som jag är pratade jag henne ur detta eftersom jag kände att det skulle vara som att jag skvallrat på företaget och inte var pålitlig. Jag ville fortfarande ha det där jobbet…
Det här är den bästa handläggaren jag haft!

Ett tag efter detta blev jag kallad till möte med chefen och min handledare på företaget. De var inte nöjda att jag varit borta så mycket som personlig assistent och gav mig ett val. Kan jag inte ge 100% så får jag gå. De sa att det var folk innan mig som bara fått packa ihop sina saker och gå. Hur svarar man egentligen på något sådant? Jag sa att jag skulle göra mitt bästa och gick tillbaka till att jobba. Jag trodde verkligen att jag skulle få fast anställning snart.

Efter några dagar när jag kom hem på kvällen hade jag rejält ont i bröstet. Jag hade haft det förut och läkarna har kommit fram till att det är när jag blir rejält stressad. Under natten vaknade jag av att jag grät. Jag stannade hemma dagen därpå och gick sen till vårdcentralen.

Jag blev sjukskriven i två veckor pga stressreaktion och praktiken avbröts direkt. Jag blev förflyttad från ”Jobb- och utvecklingsgarantin” till ”Arbetslivsinriktad rehabilitering” där jag är nu. Jag har fått gå tillbaka till en gammal praktikplats som jag trivdes på och arbetstränar nu 25-50%.

Jag har numera nästan inga sidoprojekt och jag försöker verkligen att ta det lugnt när jag är hemma. Det hugger fortfarande i bröstet på mig då och då och gråtattackerna dyker upp de också. Men nu känner jag ändå att det går åt rätt håll!

Under den tiden jag var på företaget fanns det en annan praktikant där. Jag vet att han var ute och gjorde besiktningar på hus när de ”riktiga” anställda hade dåligt med tid. Nu i efterhand har jag fått känslan av att företaget hade satt i system att använda praktikanter som billig arbetskraft.

Det finns en fortsättning: Katastrofal praktikplats (forts.)

Jobb- och utvecklingsgarantin