Öppet brev till Arbetsförmedlingen

Jag börjar verkligen förstå varför ni kallas Arbetsförnedringen. Sedan 2007 har jag varit lämnad i er omsorg. En omsorg som jag faktiskt helst skulle velat vara utan…

ArbetsförnedringenJag vill ha jobb. Jag vill verkligen det, men det är inte lätt att få. Jag vet ännu inte vad för något jag vill jobba med. Sedan jag slutade gymnasiet har jag provat på flera yrken. Bland annat IT-tekniker, programmerare, vårdbiträde, elevassistent och butiksbiträde. Jag tycker det mesta är roligt i de flesta yrken men att få fast anställning är, som ni säkert redan är medvetna om, väldigt svårt.

Mitt första intryck när jag kom till Arbetsförmedlingen var jättepositivt. Jag förstod inte varför mina kompisar hade pratat så mycket skit om er. Han som skrev in mig första gången var jättetrevlig och trodde att han hade jobb åt mig direkt! Han sprang iväg mitt i inskrivningen för att kolla upp om hans minne stämde. Tyvärr krävde jobbet körkort, så det blev inget av det. Men det intrycket han gjorde där var fantastiskt! Jag har pratat med honom några gånger efter det och han har varit lika fenomenal då.

Här slutar tyvärr det positiva. Jag fick min handläggare. Jag tror nästan han har som mål med sitt jobb att ge så lite information och ha så korta möten med sina ”kunder” som möjligt. Han är nog en bidragande orsak till att så mycket blivit fel i min relation till er.

Efter detta har jag varit nära på att bli avskriven för att jag inte kommit på ett möte. Ett möte som inte ens existerade. De andra handläggarna på Arbetsförmedlingen kliade sig i huvudet över hur han lyckats göra det där.

När de hade rett ut det hela blev jag uppskriven på Jobbgarantin för ungdomar. Ett möte varje onsdag vid nio på morgonen där man fick skriva upp sitt namn på en lapp och sedan gå hem. Jag kallar det där förnedring att tvingas iväg till stan för att skriva sitt namn på ett papper för att sen bara få gå! Under den period jag var där gjorde vi ingenting vettigt.

Efter ett tag gick detta över till Öppet hus. Då hade jag mellan 9.30-12 varje fredag. Det var exakt samma sak där. Kom och säg att du varit där, sen fick man gå! Förnedring!

AF - Söker du arbete?Min handläggare sa efter ett tag att det inte var någon idé att jag kom varje fredag utan kunde mejla en rapport över vad jag hade gjort varje vecka. Helt okej tyckte jag och började mejla. Efter ett tag ringde en annan handläggare från förmedlingen och undrade om jag hade fått jobb eftersom jag inte hört av mig. Då hade inte min handläggare fört in att jag hade kontakt honom över huvud taget!

Jag har bett ett par gånger om att få byta handläggare. Detta har blivit nekat med förklaringen att man får sin handläggare beroende på när man är född och att detta är svårt att byta. De här mötena med svar har inte ens blivit registrerade i min profil.

Blanketten om Aktivietsstöd (5057) från Försäkringskassan har jag äntligen förstått mig på nu. Det tog ett telefonsamtal till er kundtjänst för att få den ordentligt beskriven. Tre handläggare på Arbetsförmedlingen har gett mig tre olika historier på hur den ska fyllas i och vilka regler som gäller. En handläggare uppmanade mig till och med att fuska med hur jag jobbat!

Just nu är jag ute på praktik. Helt otroligt att det ska ta så lång tid att få praktik när man har hittat en plats där man kan vara på. Jag hade fixat en praktikplats redan förra året, men då fick jag inte gå ut på praktik för min handläggare. Nu fick jag äntligen bege mig ut på praktik, men att fylla i blanketten var ju ett heltidsarbete. Mitt möte med handläggaren var att han gav mig blanketten och sa: ”få företaget att fylla i det här”. Det var introduktionen till praktik jag fick. Jag fixade uppgifterna från företaget och fyllde i det som jag själv skulle fylla i. Inga problem med det! Sen gick jag till AF och lämnade den. Då fick jag stort nej! Facket hade ju inte skrivit på!

Det är så underbart att man får sådan information i efterhand. Jag letade upp Handels som var fackförbundet som skulle skriva under detta, men de vägrade. De skriver inte på praktikblanketter där inte AF angett vilken period det gäller, så det var bara för mig att gå tillbaka till AF igen.

På AF blev man jätteförvånad över detta och försökte hitta min handläggare utan resultat. Det slutar med att tre andra handläggare beslutar sig för att skriva ”MAX TRE MÅNADER” över start och slut-datumfälten. Kvinnan jag pratade med på Handels bara suckade när jag kom med lappen och sa att det inte var säkert att den skulle bli godkänd, men att de i alla fall skulle försöka.

Praktiken blev godkänd!

Nu har det gått lite över en vecka på praktiken. Jag stortrivs! Det är ett jättehärligt gäng och mycket nytt som jag lär mig. Då ringer helt plötsligt min handläggare en dag. Eftersom det är mycket ljud i bakgrunden undrar han om jag jobbar. Jag säger att jag är på praktiken. Han låter jätteförvånad över att jag är på praktik och säger han hittat en annan praktikplats åt mig. Jag tackar nej och lägger på….

Idag fick jag även brev från Försäkringskassan. De godkände inte min inlämnade aktivitetsersättningsblankett eftersom jag inte ville ha ersättning på en hel månad. Anledningen till att jag lämnade in den så är att jag gick ut på praktik. Det är ju inte AF som ska skriva under blanketten när jag är på praktiken utan företaget jag är hos. Kan då någon förklara för mig hur jag ska lämna in blanketterna utan att AF skriver under när jag är på praktik, men ändå begär ersättning för en hel månad. Är det ni som glömt att berätta något för Försäkringskassan igen? Den här månaden har jag med andra ord en inkomst på 0 kr. Tack för den!

Förstår ni själva vilken tortyr ni utsätter människor för? Jag mår oftast jättedåligt efter att jag haft kontakt med er eftersom man är mer förvirrad efter man pratat med er och jag tror inte jag är ensam om att ha de här problemen med er.

Erik Fredriksen
Trollhättan