Öppet brev till Arbetsförmedlingen

Jag börjar verkligen förstå varför ni kallas Arbetsförnedringen. Sedan 2007 har jag varit lämnad i er omsorg. En omsorg som jag faktiskt helst skulle velat vara utan…

ArbetsförnedringenJag vill ha jobb. Jag vill verkligen det, men det är inte lätt att få. Jag vet ännu inte vad för något jag vill jobba med. Sedan jag slutade gymnasiet har jag provat på flera yrken. Bland annat IT-tekniker, programmerare, vårdbiträde, elevassistent och butiksbiträde. Jag tycker det mesta är roligt i de flesta yrken men att få fast anställning är, som ni säkert redan är medvetna om, väldigt svårt.

Mitt första intryck när jag kom till Arbetsförmedlingen var jättepositivt. Jag förstod inte varför mina kompisar hade pratat så mycket skit om er. Han som skrev in mig första gången var jättetrevlig och trodde att han hade jobb åt mig direkt! Han sprang iväg mitt i inskrivningen för att kolla upp om hans minne stämde. Tyvärr krävde jobbet körkort, så det blev inget av det. Men det intrycket han gjorde där var fantastiskt! Jag har pratat med honom några gånger efter det och han har varit lika fenomenal då.

Här slutar tyvärr det positiva. Jag fick min handläggare. Jag tror nästan han har som mål med sitt jobb att ge så lite information och ha så korta möten med sina ”kunder” som möjligt. Han är nog en bidragande orsak till att så mycket blivit fel i min relation till er.

Efter detta har jag varit nära på att bli avskriven för att jag inte kommit på ett möte. Ett möte som inte ens existerade. De andra handläggarna på Arbetsförmedlingen kliade sig i huvudet över hur han lyckats göra det där.

När de hade rett ut det hela blev jag uppskriven på Jobbgarantin för ungdomar. Ett möte varje onsdag vid nio på morgonen där man fick skriva upp sitt namn på en lapp och sedan gå hem. Jag kallar det där förnedring att tvingas iväg till stan för att skriva sitt namn på ett papper för att sen bara få gå! Under den period jag var där gjorde vi ingenting vettigt.

Efter ett tag gick detta över till Öppet hus. Då hade jag mellan 9.30-12 varje fredag. Det var exakt samma sak där. Kom och säg att du varit där, sen fick man gå! Förnedring!

AF - Söker du arbete?Min handläggare sa efter ett tag att det inte var någon idé att jag kom varje fredag utan kunde mejla en rapport över vad jag hade gjort varje vecka. Helt okej tyckte jag och började mejla. Efter ett tag ringde en annan handläggare från förmedlingen och undrade om jag hade fått jobb eftersom jag inte hört av mig. Då hade inte min handläggare fört in att jag hade kontakt honom över huvud taget!

Jag har bett ett par gånger om att få byta handläggare. Detta har blivit nekat med förklaringen att man får sin handläggare beroende på när man är född och att detta är svårt att byta. De här mötena med svar har inte ens blivit registrerade i min profil.

Blanketten om Aktivietsstöd (5057) från Försäkringskassan har jag äntligen förstått mig på nu. Det tog ett telefonsamtal till er kundtjänst för att få den ordentligt beskriven. Tre handläggare på Arbetsförmedlingen har gett mig tre olika historier på hur den ska fyllas i och vilka regler som gäller. En handläggare uppmanade mig till och med att fuska med hur jag jobbat!

Just nu är jag ute på praktik. Helt otroligt att det ska ta så lång tid att få praktik när man har hittat en plats där man kan vara på. Jag hade fixat en praktikplats redan förra året, men då fick jag inte gå ut på praktik för min handläggare. Nu fick jag äntligen bege mig ut på praktik, men att fylla i blanketten var ju ett heltidsarbete. Mitt möte med handläggaren var att han gav mig blanketten och sa: ”få företaget att fylla i det här”. Det var introduktionen till praktik jag fick. Jag fixade uppgifterna från företaget och fyllde i det som jag själv skulle fylla i. Inga problem med det! Sen gick jag till AF och lämnade den. Då fick jag stort nej! Facket hade ju inte skrivit på!

Det är så underbart att man får sådan information i efterhand. Jag letade upp Handels som var fackförbundet som skulle skriva under detta, men de vägrade. De skriver inte på praktikblanketter där inte AF angett vilken period det gäller, så det var bara för mig att gå tillbaka till AF igen.

På AF blev man jätteförvånad över detta och försökte hitta min handläggare utan resultat. Det slutar med att tre andra handläggare beslutar sig för att skriva ”MAX TRE MÅNADER” över start och slut-datumfälten. Kvinnan jag pratade med på Handels bara suckade när jag kom med lappen och sa att det inte var säkert att den skulle bli godkänd, men att de i alla fall skulle försöka.

Praktiken blev godkänd!

Nu har det gått lite över en vecka på praktiken. Jag stortrivs! Det är ett jättehärligt gäng och mycket nytt som jag lär mig. Då ringer helt plötsligt min handläggare en dag. Eftersom det är mycket ljud i bakgrunden undrar han om jag jobbar. Jag säger att jag är på praktiken. Han låter jätteförvånad över att jag är på praktik och säger han hittat en annan praktikplats åt mig. Jag tackar nej och lägger på….

Idag fick jag även brev från Försäkringskassan. De godkände inte min inlämnade aktivitetsersättningsblankett eftersom jag inte ville ha ersättning på en hel månad. Anledningen till att jag lämnade in den så är att jag gick ut på praktik. Det är ju inte AF som ska skriva under blanketten när jag är på praktiken utan företaget jag är hos. Kan då någon förklara för mig hur jag ska lämna in blanketterna utan att AF skriver under när jag är på praktik, men ändå begär ersättning för en hel månad. Är det ni som glömt att berätta något för Försäkringskassan igen? Den här månaden har jag med andra ord en inkomst på 0 kr. Tack för den!

Förstår ni själva vilken tortyr ni utsätter människor för? Jag mår oftast jättedåligt efter att jag haft kontakt med er eftersom man är mer förvirrad efter man pratat med er och jag tror inte jag är ensam om att ha de här problemen med er.

Erik Fredriksen
Trollhättan

 • Oskarshamnare

  Hej du har rätt. Det finns en som heter [borttaget] på AF i Oskarshamn. Hon bara kommer ditt att få sin lön. Jobbar inte , slarvig , egoist, kåt, fyll mm AF är ingenting man kan säga. Eller det går att kalla idioter.

 • Många är förvirrade efter kontakt med bla arbetsförmedling. Utlovade praktikplatser, som sedan tas bort av annan handläggare vid nästa besök

  tack för senast
  hugs from
  piratemom
  kekki

 • Annastacia Karlsson Rauch

  Ta GENAST bort det nedvärderande och kränkande meddelandet om min mamma. Ingen verkar fatta hur utrbetade och underbemmanande dem är!!! Så, ta bort det djupt kränkande inlägget om Ann-Britt Karlsson. Annars kommer jag att polisanmäla det hela. Mvh

 • Phil

  Jo, jag har inte haft så mycket erfarenhet som du men jag kan säga att när jag dök upp på Arbetsförmedlingen så var det så ohjälpsamt som möjligt. Det vara bara en slöseri med tid.

  Som invandrare har jag andra utmaningar men när jag pratade med min handläggare så var min behandlingsplan ”Det kommer att vara svårt för honom att få ett jobb.” Jaha, är det så? Varför fan skulle jag fortsätta att prata med er då? Jag kan ha det svårt utan att hantera byråkratin som inte ens försöker hjälpa mig.

  Lycka till med allt detta. Det låter jobbigt och det borde inte hända så.

 • annastacia karlsson rauch

  Tack för att Ni tog bort namnet. Om Ni visste HÄLFTEN av vad De får jobba med och utstå, underarbetade, ENORM press och halvvägs att gå in i väggen så skulle Ni visa mer respekt och förstå att De faktiskt gör vad De kan för att hjälpa. Glöm INTE att De är längst ned på stegen och att De INTE kan styra över hur De ska arbeta eller hur mycket De ska lyckas klara av innan De går in i väggen totalt. Gå på de verkliga bovarna i dramat, cheferna och staten som sitter på sina feta arslen och plockar in feta löner utan att göra ett skit medans deras anställda får jobba skiten ur sig. ”Staten och kapitalet” – Ebba Grön.
  Tack för mig.
  Mvh//Annastacia

 • Marsupilami

  Annastacia!
  Om din mor, Ann-Britt Karlsson, inte skulle behöva lägga så stor tid med att ta hand om dig och dig kaotiska liv skulle hon kunna lägga den energi, som en normal arbetande person har, på sitt jobb.
  Det är inte konstigt att vara halvvägs till att ”gå in i väggen” när man har en dotter som DU som missbrukar droger och sen har ett barn som den inte kan ta hand om själv större delen av tiden p.g.a felprioriteringar i livet.
  Du, Annastacia, skulle kunna underlätta enormt mycket för din mor om du började ta tag i ditt liv och sluta vara en sådan ”drama-queen”, och för att inte tala om ditt eget barn som du borde ge en trygg och stabil uppväxt vilket du jobbar hårt för det motsatta.
  Så det är inte konstigt att din mor får arga kommentarer när hennes ”personer hon är handläggare för” får lida av hennes bristande energi. Även de har sina rättigheter att behandlas korrekt, och det är flera oskarshamnare som är av samma uppfattning gällande din mor.
  Förutom att jag klassar din mor för en ”curling-förälder” som borde sätta ner foten när det gäller dig, så önskar jag henne allt väl, för det krävs ett Jävlar-anamma till person när man måste ta all skit du ställer till med.

  För noteringen, så kan du inte anmäla att hennes namn skrivs ut här, och allra helst inte när det kommer i en privat persons kommentar. Ann-Britt Karlsson är tillräckligt offentlig för att du inte skulle kunna driva det vidare.

  Och till dig Erik; önskar jag dig all lycka och använd ”armbågarna” mer. Det gäller att gå in med stark karraktär och sätta hårt mot hårt när det kommer till dessa myndigheter. Samla på dig så mycket underlag du bara kan så du kan trycka upp det i ansiktet på dem som ett hot. När du inte har någon praktik eller arbete så använd din arbetslösa tid till att hitta vägar för att klämma åt dem. Man lär sig mycket och mer därtill på det sättet, som du kan ha användning för i ditt, förhoppningsvis i framtiden, lyckliga liv.

 • Falathar

  Är det ens lagligt att vara så korkad att man ber nån ta bort ett namn och sen själv skriver ut namnet i sin helhet…..utan att ta bort det när den man bad ta bort det, tagit bort det….